ALIMENTATIA CANARILOR

    Inainte de a incepe sa achizitionati si sa creste-ti pasari exotice de decor sau de cantec, este necesar sa va documentati asupra modului ei de viata, alimentatiei, reproducerii, comportamentului si a spatiului de care are nevoie pentru a se dezvolta normal.

    Ca detinator si crescator de pasari exotice si canari va garantez ca dupa ce ve-ti intelege de ce anume are nevoie pasarea  si momentul cand are nevoie ve-ti discerne asupra diferitelor retete de meniuri si va ve-ti concepe propriile retete,

            Pentru a trece direct la subiect o sa impartim alimentatia in functie fazele si perioadele prin care trece o pasare pe parcursul unui an calendaristic:

■ alimentatia normala (pe tot parcursul anului cu exceptiile de mai jos) (AN)

■ alimentatia premergatoare perioadei de reproducere (APR)

■ alimentatie necesara cresterii si dezvoltarii puiilor/tineretului (ACP);

■ alimentatia din timpul naparlirii (ATN);;

■ alimentatia premergatoare participarii la concursuri (APC);

■ alimentatia perioadei de covalescenta (post/boala) (APB)

(*Am alocat coduri fiecarei alimentatii pentru a fi usor de retinut si pentru a castiga spatiul)

             Ca orice alimentia pentru pasari ea va fi formata din amestecuri de seminte, suplimente ce contin proteine, viamine+minerale, nutreturi, apa.

            ►amestecul de seminte:

Phalaris                                   60%

Rapita                                      25%

Canepa                                      5%

Niger                                          5%

Ovaz decorticat(fulgi)                 2%

In                                               2%

Mei rosu                                     1%                                      

  • In cazul in care pasarile, in sezonul rece, sunt tinute la temperaturi mai scazute (4 – 8 grade) se suplimenteaza amestecul cu: seminte de floarea soarelui si canepa zdrobite, +15% rapita. Se administreaza la doua zile sunca.

            ►retete de pate-uri cu ou

RETETA R1 

ALIMENT

CANTITATE

OBSERVATII

Ou

1

Fiert minim 10 min.

Pesmet/biscuite simplu

2 lingurite

 

Morcov

1 (marime medie)

Ras fin

Coaja de ou

Macinata fin

Spalata si uscata

Papadie

1 lingurita

Uscata si maruntita

Miere de albine

1 lingurita rasa

 

  • coaja de ou poate fi inlocuita (e de preferat sa se alterneze) cu os de sepie macinat sau cu 1 tableta de calciu lactic pisata.
  • Papadia poate fi inlocuita cu urzica, spanac sau salata (fara a fi tratate)

RETETA R2

ALIMENT

CANTITATE

OBSERVATII

Gold Pate Dry

4 linguri

Produs de ‘’ORLUX’’

morcov

1 (mediu)

Ras fin

Tableta Ca lactic

1 tablketa (uz uman)

Pisata

Papadie/urzica

1 lingurita

Uscata si maruntita

 

RETETA R3

ALIMENT

CANTITATE

OBSERVATII

Gold Pate Dry

4 linguri

Produs de ‘’ORLUX’’

Seminte germinate

2 linguri

Fara sa contina apa pe seminte

Tableta Ca lactic

1 tablketa (uz uman)

Pisata

Papadie/urzica

1 lingurita

Uscata si maruntita

            

Spre rusinea mea compozitia R4,  recomandata de dl. Marius Nistor – presedinte A.O.R, nu am putut sa o realizez niciodata conform retetei (complet) pentru ca mai tot timpul imi lipsea cate un ingredient.

Compozitia se amesteca pana devine pufoasa. Dar cu toate acestea este o reteta buna, destul de complexa care a fost administrata cu succes de cel care o recomanda.

Recomandare   (S1): Majoritatea pate-urilor umede se administreaza maxim o lingurita / pasare.

                         (S2): Pate-urile preparate se pastreaza maxim 3 zile in frigider (temperaturi 2 – 6 grade)

RETETA R4

ALIMENT

CANTITATE

OBSERVATII

Ou

1

Fiert minim 10 min.

Pesmet/biscuite simplu

2 lingurite

 

Morcov

1 (marime medie)

Ras fin

Miere de albine

1 lingurita rasa

De salcam

Coaja de ou

Macinata fin

Spalata si uscata

Papadie

1 lingurita

Uscata si maruntita

Spirulina+seleniu

 

Se achizitioneaza de la PET SHOP

Secara integrala

2 lingurite

Macinbata (100% naturala)

             ►Legumele

            Legumele aduc un aport important in alimentatie, sanatatea, imunitatea si dezvoltarea pasarii. Legumele pe care le administrez eu in crescatorie sunt: castravetele, cotoare cu seminte de ardei gras, gogosar si capia, dovlecel, morcovul (in combinatie cu pesmet).

Recomandare   (S3): Ele trebuie sa fie bine spalate si uscate si sterse fara sa contina urme de apa care ar putea duce la diaree. Trebui date in cantitati mici pentru a fi consumate in maxim 4 ore pentru a nu fermenta.

             ►Fructele

            Fructele trebui adminstrate alternativ cu legumele pentru a nu aparea afectiuni ale aparatului digetiv a pasarii. Ele trebui ''privite'' de catre pasare ca un desert. Fructe administrate de catre mine: mar (cat mai putin dulce), banana, para, strugure, harbuz, pepene galben, piersica/caise (in cantitati mici si bine coapte). Observatia de la setiunea ''Legumele''  ramane valabila si trebuie respectata.

 

            ►Nutreturile verzi

            Nutreturile verzi trebui administrate neaparat incepand de la aparitia lor pana  dispar in sezonul rece.

    Ca nutreturi administrate de catre mine pot recomanda frunzele de: spanac, patrunjel, papadie, urzica. Daca ele sunt recoltate din apropierea padurilor, de pe campii ferite de substante poluante si chimice, pot fi administrate imediat dupa recoltare. Dar daca nu suntem siguri de zona in care recoltam (d.p.d.v. Al poluarii) ele treebui spalate, uscate (sterse) si apoi administrate.

Eu personal le las intr-un vas cu apa cca 3 – 4 ore, apoi le usuc si le administrez.

Nutreturile verzi sunt importante in dezoltarea tineretului si in pregatirea viitoarelor exemplare pentru imperecherea din anul urmator.

            ►Apa

            Este unul dintre elementele importante, necesare pasarii idiferent de seson si de perioada in care se afla.

Apa trebuie schimbata zilnic (in perioade foarte calduroase – vara – trebuie schimbata si de doua ori pe zi), vasele/adapatorile nu trebuie sa aiba resturi de alimente in ele.

Este de [referat ca apa pe care o administram pasarilor sa stea in recipiente de sticla sau plastic cca 8 ore pentru a se putea elima clorul din ea. In sezonul rece este de preferat ca apa sa fie administrata la temperatura camerei.

            Eu personal de maxim doua ori pe saptamana administrez in apa de atat la canari cat si la exotice otet de mere natural in urmatoarea proportie 15 ml otet/2 litri de apa.

            Pe de alta parte in alte doua zile administrez in apa de baut permanganat de potasiu (o solutie obtnuta din dizolvarea unei mici cantitati de permaganatului de potasiu – concentratie in apa de 2 – 3% - pana ce apa capata o culaore rozie-violet slab ca cerul spre asfintit)

Acesta substanta este  un antiseptic oxidant care in prezenta substantelor organice, solutiile se descompun si elibereaza oxigenul. Are si actiune astringenta, dezodorizanta si antitoxica.

              ALIMENTATIA NORMALA (pe tot parcursul aului) (AN)

            Pe parcursul unui an hrana de baza a pasarilor este amestecul de seminte prezentat mai sus, legumele, fructele si suplimentele.

            Este recomandat ca in aceasta perioada sa se admninistreze pate-uri de maxim 2 ori pe saptamana.

            Apa trebuie sa fie la discretie si chiar un vas sulimentar pentru scaldat i perioada calduroasa.

            Se pot face si mixuri de legume sau de fructe, tinandu-se cont de asocierea dintre fructe/legume pentru a evita aparitia problemelor digestive la pasari. 

             ■ ALIMENTATIA PREMERGATOARE PERIOADEI DE REPRODUCERE (APR)

            In aceasta perioada amestecul de seminte este bogat in seminte de rapita/ niger.

            Se administreaza o data la doua zile pate-uri pe baza de ou (maxim 1 lingurita de pasare)pentru un consum de maxim 4 ore.

            Se asigura nutreturi verzi sau in lipsa lor seminte germiate de niger sau rapita. Alternativ, in zilele cand nu se administreaza pate-uri si nutreturi, se pregatesc seminte germinate: 4 linguri de semnite germinate amestecate cu 1 lingurita de pesmet, Amestecul se administreaza cate o lingurita/pasare si se poate pastra la rece timp de cateva zile.

            In pate-uri se poate administra seleniu (element necesar in perioada de reproducere).

Recomandare    (S4): Dupa ce femela a depus ultimul ou si va intra la clocit nu se mai administreaza pate-uri pe baza de ou si se suplimenteaza amestecul de seminte cu cca 3% seminte de floarea soarelor strivite sau canepa strivita.

                            (S5): Masculilor li se va administra un meniu (AN) pentru a nu se ingrasa. De regula pe perioada clocitului ar trebui separati, dar pozitionati in apropierea femelei.

             ■ ALIMENTATIA CRESTERERII SI DEZVOLTARII PUIILOR( ACP)

            Cu cca 3 zile inainte de a ecloza puii se reia pentru femela alimentatia cu pateu-ri pe baza de ou pentru a stimula ''laptele'' de canarita.

    Personal, dupa ce puii au eclozat, timp de 10 zile, administrez un pateu care nu contine legume si nutreturi pentru a nu aparea probleme digestive la puii. Mai precis folosesc (R1) eliminand mierea si morcovul, dar mai adaug vitamina D3 (vigantol). Treptat dua cca 10 zile revin la pate-urile prezentate mai sus.

 (!!!) Gritul/nisipul cu cca trei zile inainte de eclozarea puiilor trebui eliminat din colivie. El va fi reintrodus dupa cca 28 zile.

(!!!) Nu administrez fructe/legume timp de minim 14 zile. Apoi le introduc treptat incepand cu cele mai putin suculente.

(!!!) Toata hrana pe baza de ou neconsumata in maxim 3 ore se arunca, astfel regalndu-se de catre crescator cantitatea care trebuie data pasarilor pentru aceasta perioada de timp.

Dupa cca 18 zile eu alternez pate-urile pe perioada zilei:

-         dimineata administrez (R1);

-         la pranz (R2);

-         seara legume sau seminte germinate;

            Pentru a nu monopoliza sfaturile si recomandarile din aceasta sectiune voi colabora si cu alti crescatori, cu rezultate deosebite obtiute in concursuri si care cresc si reproduc pasaric cu calitati deosebite. Astfel ca in egmentele alimentatiei (ATN), (APC) si (APB) le voi acorda un spatiu consisitent pentru a impartasi din experienta lor.

 

Creați un site gratuit Webnode